Jij bent helemaal gek van alles wat met motoren te maken heeft en dan vooral het echt zware werk, zoals scheepsmotoren en grote installatie. Maar je kunt ook aan het werk bij revisiebedrijven waar de motoren van auto’s en andere voertuigen een nieuw leven krijgen. Deze opleiding maakt van jou een ware vakman in de motortechniek. Met jouw diploma als verbrandingsmotortechnicus kun je straks aan de slag bij een heleboel verbrandingsmotor- of motorrevisiebedrijven.

WELKE NIVEaUS ZIJN ER?

Niveau 2

Jij wordt Verbrandingsmotortechnicus

Afstellen, monteren en repareren. Jij voelt je helemaal thuis in de wereld van verbrandingsmotoren. Daarbij werk je graag samen met anderen in de branche. Daarbij voer je taken uit in opdracht van je leidinggevende.

Je voert onderhoud en eenvoudige reparaties aan verbrandingsmotoren uit. Je monteert verbrandingsmotoren en stelt deze vervolgens af. Je werkzaamheden zijn vooral standaard en routinematig. Je volgt de aanwijzingen van jouw leidinggevende of de voorschriften van de fabrikant. Daarbij steun je op de hulp van ervaren collega’s of jouw leidinggevende.

Jij wilt graag leren en vindt het niet erg om ook eens iets anders te doen. Je houdt van precies werken en bent trots als het project klaar is. Je voelt je verantwoordelijk voor de vebrandingsmotor van de klant. Je vindt het leuk om te werken met collega’s.

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.

Niveau 3

Jij wordt Eerste Verbrandingsmotortechnicus

Jij houdt van moeilijke uitdagingen en zoekt altijd naar de beste oplossing daarvoor. Als Eerste Verbrandingsmotortechnicus werk je graag samen met anderen en vind je het belangrijk om jouw ideeën en kennis van verbrandingsmotortechniek te delen met jouw directe collega’s. Je weet van aanpakken.

Je voert moeilijke onderhoudsbeurten en reparatiewerkzaamheden uit aan verbrandingsmotoren. Je stelt diagnoses (met diagnoseapparatuur) bij storingen en reviseert en inspecteert verbrandingsmotoren.

Jij onderzoekt meer en bent zelfstandiger en creatiever. Als technisch talent werk je volgens een plan en herken je niet gemelde gebreken en weet je welke zaken belangrijk zijn. De verbrandingsmotorenbranche heeft een internationaal karakter; Engels kunnen lezen en spreken is belangrijk.

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.

Niveau 4

Jij wordt Technisch Specialist Verbrandingsmotoren

Als ware vakman kan iedereen vragen aan jou stellen over alle voorkomende problemen in de verbrandingsmotortechniek. Jouw passie gaat verder dan alleen oplossen. Als Technisch Specialist Verbrandingsmotoren ben je een zelfstandige, creatieve en betrokken spin in het web in de verbrandingsmotorbranche.

Als technische topper en allrounder werk je aan de moeilijkste diagnoseklussen. Je hebt daarbij vaak te maken met elektronica en meet- en regeltechniek. Je werkt vaak op locatie waar je zelfstandig werkt aan alle voorkomende problemen. In teamverband ben jij de leidinggevende. Je voert veel overleg met technici, projectleiders en opdrachtgevers.

Je pioniert en schakelt (indien nodig) externe expertise in. Je bent zelfstandig en verantwoordelijk. Leerlingen en collega’s mogen rekenen op jouw toezicht en ondersteuning. Jouw kennis van motortechniek delen is belangrijk; je bent tenslotte eindverantwoordelijk. Als technisch talent werk je volgens een plan en herken je niet gemelde gebreken en weet je welke zaken belangrijk zijn. De verbrandingsmotorenbranche heeft een internationaal karakter; Engels kunnen lezen en spreken is belangrijk.

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.
banner-geïnteresseerd.jpg

GEÏNTERESSEERD?

Zoek een school bij jou in de beurt en kijk wanneer een open dag wordt gehouden!