Jij weet echt alles van fietsen. Jouw passie ligt bij het repareren, onderhouden en rijklaar maken van de meest uiteenlopende fietsen. Met deze opleiding in fietstechniek kun je straks aan het werk in één van de circa 2.700 Nederlandse tweewielerbedrijven.

WELKE NIVEaUS ZIJN ER?

Niveau 2

Jij wordt Fietstechnicus

Werken aan gebruikte en nieuwe fietsen is jouw passie. Een kwestie van sleutelen, bekijken, monteren en afleveren. De wereld van fietsen is echt jouw wereld. Daarbij voer je taken uit in opdracht van je leidinggevende.

Je voert onderhouds- en reparatiewerk uit aan fietsen. Je maakt (gebruikte of nieuwe) fietsen rijklaar voor aflevering en monteert accessoires. Je werkzaamheden zijn vooral standaard en routinematig. Je volgt de aanwijzingen van jouw leidinggevende of de voorschriften van de fabrikant. Daarbij steun je op de hulp van ervaren collega’s of jouw leidinggevende.

Jij wilt graag leren en vindt het niet erg om ook eens iets anders te doen. Je houdt van precies werken en bent trots als het project klaar is. Je voelt je verantwoordelijk voor de fiets van de klant. Je bent collegiaal en werkt veilig, precies en verantwoord.

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.

Niveau 3

Jij wordt Eerste Fietstechnicus

Jij houdt van moeilijke uitdagingen en zoekt altijd naar de beste oplossing daarvoor. Als Eerste Fietstechnicus werk je graag samen met anderen en vind je het belangrijk om jouw ideeën en kennis van fietstechniek te delen met jouw directe collega’s. Je weet van aanpakken.

Je voert moeilijke onderhoudsbeurten en reparaties aan speciale (maatwerk)fietsen en e-bikes uit. Je stelt diagnoses (met diagnoseapparatuur) bij storingen en monteert (elektronische) accessoires zoals navigatie- en alarmsystemen. Je informeert klanten en ondersteunt de ondernemer bij voorraadbeheer, marketing en klachtenafhandeling.

Je pioniert en schakelt (indien nodig) externe expertise in. Je bent zelfstandig en verantwoordelijk. Leerlingen en collega’s mogen rekenen op jouw toezicht en ondersteuning. Jouw kennis van fietstechniek delen is belangrijk; je bent tenslotte eindverantwoordelijk.

Jij onderzoekt meer en bent zelfstandiger en creatiever. Als technisch talent werk je volgens een plan en herken je niet gemelde gebreken en weet je welke zaken belangrijk zijn. Je moet snel kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden (technisch, commercieel en management).

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.

Niveau 4

Jij wordt Technisch Leidinggevende

Aansturen, leidinggeven, vernieuwen, motiveren en controleren. Jouw passie is om mensen aan te sturen in een veilige omgeving. Als leidinggevende zoek je altijd naar oplossingen van welke moeilijke vraagstukken over fietstechniek dan ook. Inclusief alle verantwoordelijkheid, flexibiliteit en creativiteit.

Je geeft leiding naast je dagelijkse werkzaamheden en bent verantwoordelijk voor de voortgang, kwaliteit en veiligheid van het werk en jouw medewerkers. Budget, productiviteit en planning hoort tot deze verantwoordelijkheden. Naast routinematige handelingen, weet je om te gaan met moeilijke vraagstukken over fietstechniek (zoals planning en diagnose). Je komt zelfstandig met oplossingen.

Je hebt kennis van fietstechniek, leidinggeven, planningstechnieken, leerlingbegeleiding en werkprocessen. Je hebt goede contactuele eigenschappen en communicatie is belangrijk. Daarbij staat veiligheid voorop. Voor unieke vraagstukken kom je met unieke oplossingen. Je kunt heel goed jouw medewerkers motiveren (bijvoorbeeld bij onvoldoende capaciteit).

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.
banner-geïnteresseerd.jpg

GEÏNTERESSEERD?

Zoek een school bij jou in de beurt en kijk wanneer een open dag wordt gehouden!